wtorek, 22 sierpnia 2017

Letnia smażonka z pomidorami


Pomysł na lekkie i ciepłe śniadanie - letnia smażonka z pomidorami. Danie składa się z podsmażonej cebulki i czosnku, podduszonych plasterków pomidora, zielonej pietruszki i niewielkiej ilości żółtego sera. Idealnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Pomysł na poniższy przepis zaczerpnęłam z książki Magdy Salamon "Gotujmy inaczej". 




Składniki na 2 porcje:
3-4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 plasterek żółtego sera
posiekana, zielona pietruszka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz


Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pomidory pokroić w plasterki. Gdy cebulka lekko się zeszkli to ułożyć na niej plasterki pomidora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Gdy pomidory lekko zmiękną i puszczą sok to dodać do nich posiekaną, zieloną pietruszkę i kawałki żółtego sera. Smażyć jeszcze chwilę. Podawać od razu po przygotowaniu (na ciepło). 

Etapy przygotowywania dania