poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Śliwki i brzoskwinie pod owsianą kruszonką


Pomysł na zdrowy, lekki i letni wypiek - śliwki i brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką. Danie na słodko, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania 😋 Owoce świetnie współgrają z owsianą kruszonką. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem płatków owsianych to zajrzyjcie TUTAJ.




Składniki na 4 porcje:
4 miękkie (dojrzałe) brzoskwinie
4 śliwki węgierki
1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
3 łyżki miodu, np. rzepakowego
2 łyżki musu kokosowego
3 łyżki ziaren słonecznika


Płatki owsiane zalać niewielką ilością wrzącej wody. Wymieszać. Do lekko miękkich płatków dodać miód, mus kokosowy i ziarna słonecznika. Całość dokładnie wymieszać. Miód i mus muszą "wtopić się" w płatki owsiane. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180ºC. Owoce umyć, usunąć pestki. Ewentualnie z brzoskwiń usunąć skórki. Brzoskwinie przeciąć na 4 części, a śliwki na połówki. Przygotowane owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym (brzuszkami do dołu). Na sam koniec, na owoce przełożyć owsianą kruszonkę. Całość wyrównać. Piec około 20-30 minut (aż do zarumienienia owsianej kruszonki). Podawać na ciepło jak i na zimno. 

Od lewej strony: przygotowywanie kruszonki i jej przekładanie na wypestkowane owoce