sobota, 19 sierpnia 2017

Makaron z piersią kurczaka i kurkami


Pomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron rurki z piersią kurczaka, kurkami i zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Jeżeli szukacie innych dań z dodatkiem kurek to zajrzyjcie TUTAJ



Składniki na 3-4 porcje:
300 g makaronu, np. rurki
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,4 kg)
200 g kurek
1 mała cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 opakowanie śmietany 30% (250 ml)
posiekana, zielona pietruszka
sól, pieprz
ostra papryka


Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić paski. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ponownie rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Podsmażyć cebulkę i gdy lekko się zeszkli to dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do puszczenia soków (około 5-7 minut). Do miękkich kurek dodać makaron, posiekaną natkę pietruszki i kawałki piersi z kurczaka. Całość chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na sam koniec całość zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Gotowy makaron od razu podawać.