czwartek, 2 kwietnia 2020

Zapiekane naleśniki po meksykańsku (z mięsem mielonym)


Danie idealne do odgrzewania - zapiekane naleśniki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, posmarowane z wierzchu sosem pomidorowym i posypane startym serem mozzarella. Poniższe naleśniki są lekko pikantne w smaku i bardzo sycące. 


Składniki na porcję dla 4 osób:
8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu)

farsz
0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
200 g passaty pomidorowej
1 mała puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 120 g) 
1 cebula
sól, pieprz
ostra papryka
odrobina oleju

sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów wraz z dodatkiem bazylii (400 g)
sól
chilli 

dodatkowo
200 g startego sera mozzarella



Na początku przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać pomidory z puszki i dusić je na małym ogniu. Pomidory co jakiś czas przemieszać. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą oraz papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wlać passatę pomidorową. Masę wymieszać i gotować, aż do zgęstnienia farszu. Pod koniec dodać opłukaną czerwoną fasolkę i całość doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Naleśniki nadziać farszem, który można posypać odrobiną startego sera. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 20 minut. Podawać na ciepło.


Składanie naleśników

Naleśniki przed zapieczeniem




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz