środa, 8 kwietnia 2020

Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania


Poniżej znajdziecie 15 przepisów na słone dania, które możecie przygotować na świąteczne śniadanie lub obiad. Większość z nich jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W szczególności polecam przygotować terrine buraczaną, jajka wielkanocne nadziewane szynką oraz warzywami i roladki drobiowe faszerowane szparagi. 

(wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę, aby przejść do przepisu)


1. Terrina buraczana z jajkiem (na jogurcie greckim). Przekąska na słono, która zachwyca wyglądem. Terrina buraczana to połączenie masy na bazie jogurtu greckiego wraz z dodatkiem natki pietruszki i masy przygotowanej z soku z buraków.




2. Terrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie.



3. Jajka w szynce pod kiełkową pierzynką podane z sosem chrzanowym. Przystawka na zimno, którą przygotujecie dosłownie w ciągu kilka minut. Gotowane jajka zawinięte wędliną drobiową i nadziane kiełkami rzodkiewki oraz sosem chrzanowym. Prosto i smacznie.



4. Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce. Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. 








6. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem.



7. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują.



8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole.



9. Schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu.



10. Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem. Danie idealne jako niedzielny czy też świąteczny obiad.





11. Najlepsza i najprostsza przekąska wielkanocna - szynka konserwowa nadziana pastą jajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania.



12. Jajka w szynkowych kubeczkach. Do galaretki dodałam marchewkę oraz groszek, dzięki którym poniższa przekąska na zimno jest jeszcze bardziej syta.



13. Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. 




14. Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce.



15. Zupa buraczkowa różowa. Pomysł na prostą i bardzo szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz