Wielkanoc przede wszystkim kojarzy mi się z faszerowanymi jajkami. Uwielbiam pasty z dodatkiem szczypiorku, wędzonego łososia czy najprostszą formę gotowanych jajek podanych z kleksem majonezu. Dzisiaj zachęcam Was do nadziania jajek zielonym farszem - przygotowanym na bazie miękkiego awokado i czosnku. Jajka przed podaniem ozdobiłam szczypiorkiem i rzeżuchą. Poniższy farsz najlepiej przygotować krótko przed podaniem jajek, ponieważ awokado z czasem może ściemnieć.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 małe, miękkie awokado
1 mały ząbek czosnku
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
sok z cytryny
do dekoracji
posiekany szczypiorek
rzeżucha
Jajka obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić (lub rozetrzeć za pomocą noża). Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Od razu miąższ awokado skropić sokiem z cytryny, posolić i rozetrzeć za pomocą widelca. Do awokado dodać żółtka, czosnek oraz majonez. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Masę posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać połówki białek. Wierzch farszu udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz rzeżuchą. Ewentualnie wierzch posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jajka od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz