niedziela, 28 kwietnia 2019

Piersi kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym


Na niedzielny obiad (zamiast smażonych kotletów drobiowych) polecam przygotować piersi z kurczaka duszone wraz z pieczarkami, szpinakiem w sosie śmietanowym. Danie proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i ryżem. 


Składniki na porcję dla 4 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg)
350 g pieczarek
150 g mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 opakowanie małej słodkiej śmietany 30% (200 ml)
1 łyżka sosu sojowego/lub przyprawy w płynie typu maggi
sól, pieprz
pikantna przyprawa do kurczaka
oliwa z oliwek


Kilka godzin przed przygotowaniem dania: filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą do kurczaka. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do mięsa. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby mięso mogło się zamarynować. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, aż do ich miękkości. Pod koniec doprawić je solą oraz pieprzem. Pieczarki przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać piersi z kurczaka. Obsmażyć je z obu stron na złoty kolor (mięso w środku powinno być jeszcze lekko surowe). Następnie do piersi przełożyć pieczarki i wlać śmietanę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu. Pod koniec dodać mrożony szpinak, całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem (do smaku) i jeszcze chwilę dusić. Na sam koniec szpinak lekko wymieszać i danie od razu podawać.

Podsmażanie piersi z kurczaka; duszenie piersi wraz z pieczarkami w sosie śmietanowym; wygląd gotowego dania



1 komentarz:

  1. Pyszny obiadek. Zapraszam do dodania przepisów do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2019, która już dziś się niestety kończy.

    OdpowiedzUsuń