Wyszukiwarka przepisów

sobota, 27 kwietnia 2019

Sernik na kruchym, ciemnym cieście nadziany kwaśnymi owocami


Pomysł na weekendowe ciasto - sernik przygotowany na kruchym, kakaowym cieście nadziany malinami, truskawkami, porzeczkami oraz wiśniami. Pyszne połączenie składników. Sernik wbrew pozorom nie jest ciężki w smaku. Zachęcam do pieczenia. Ps. w sezonie można wykorzystać, np. same świeże maliny/truskawki.



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:

kruche ciasto
1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (250 g)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g)
3/4 kostki masła (150 g)
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (140 g)
1 duże opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (64 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka

do nadziania
1 opakowanie rozmrożonej mieszanki owocowej (450 g)
1 łyżki mąki ziemniaczanej


Owoce przesypać do miski i rozmrozić. Na samym początku przygotować kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, gorzkie kakao i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) składniki szybko połączyć ze sobą. Na sam koniec wbić jajko i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto nie może kleić się do rąk, ewentualnie blat kuchenny lekko posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków i mocno schłodzić, np. w zamrażalniku. Następnie zabrać się za masę serową: składniki (oprócz jajek) przełożyć do miski i połączyć za pomocą robota kuchennego. Na sam koniec wbić jajka i masę jeszcze chwilę miksować (tylko do połączenia się jajek z masą serową). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Do rozmrożonych owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i całość lekko wymieszać. Następnie na masie serowej ułożyć owoce, a na samym wierzchu zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie sernik ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. 

Przygotowywanie kruchego ciasta

Masa serowa przed i po zmiksowaniu

Etapy przygotowywania ciasta: 1/2 kruchego ciasta, masa serowa, rozmrożone owoce, 1/2 startego kruchego ciasta




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz