Ryba pieczona z włoszczyzną to pomysł na szybkie do przygotowania i lekkie danie na niedzielny obiad. Wystarczy wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość upiec w piekarniku. Ryba po upieczeniu będzie soczysta oraz idealnie skomponuje się z upieczonymi kawałkami warzyw (paskami: marchewki, pietruszki oraz selera i talarkami pora).
Nie ukrywam, że w swojej kuchni wykorzystuje mrożone warzywa i owoce, ponieważ:
- w ten sposób mam je zawsze pod ręką (tj. w zamrażalniku) i w każdej chwili mogę je wykorzystać 😄,
- dzięki nim oszczędzam swój czas w kuchni, ponieważ nie muszę obierać i kroić warzyw czy owoców,
- korzystając z mrożonek w okresie zimowym czy też wiosennym mogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców.
Składniki na porcję dla 4 osób:
0,5 kg białej ryby, np. morszczuka
1/4 kostki masła (50 g)
50 g startego sera mozzarella
sok z cytryny
sól, pieprz
do dekoracji
posiekany koperek, szczypiorek i natka pietruszki
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po upływie czasu na dno naczynia żaroodpornego wsypać połowę mrożonej włoszczyzny w paskach. Całość delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć przyprawione kawałki ryby i posypać je połową startego sera. Na sam koniec, rybę przykryć pozostałą włoszczyzną, posypać resztą startego sera, dodać kawałki masła i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec pod przykryciem około 35 minut w 210°C. Ewentualnie 5-10 minut pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby warzywa z wierzchu mogły się delikatnie przypiec Przed podaniem danie posypać posiekaną zieleniną.
"Składanie" dania: 1/2 mrożonej włoszczyzny, filety z ryby, 1/2 sera, 1/2 mrożonej włoszczyzny, 1/2 startego sera i kawałki masła |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz