piątek, 19 kwietnia 2019

Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania


Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊


Składniki na formę keksową o długości 25 cm:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g)
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (250 g) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki (160 g)
3/4 szklanki oleju  (140 g)
1/2 szklanki wiórek kokosowych (50 g)
3 jajka
szczypta soli

do dekoracji
cukier puder


Jajka wbić do miski i ubić za pomocą miksera. Następnie do jajek wsypać stopniowo cukier. Masę cały czas ubijać. Gdy cukier rozpuści się w masie jajecznej to wlać olej oraz mleczko kokosowego. Całość połączyć ze sobą. Następnie (stopniowo!) wsypać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli). Ciasto chwilę wymieszać za pomocą miksera - tylko do połączenia składników. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylać do niej surowe ciasto. Babkę piec w 180ºC przez około 60-70 (do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu, babkę wyjąć z formy oraz obficie posypać cukrem pudrem. 



Wygląd ciasta przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz