czwartek, 25 kwietnia 2019

Udka z kurczaka zapiekane z ryżem i chińską mieszanką warzyw


Dzisiaj pomysł na obiad, który sam się robi, czyli udka z kurczaka zapiekane z ryżem i chińską mieszanką warzyw. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a całą resztę pracy wykonana za nas piekarnik 😊

Składniki na porcję dla 4-6 osób:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry)
1,5 szklanki surowego ryżu (300 g)
2 i 1/4 szklanki wywaru warzywnego
1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa pikantna do kurczaka
sól, pieprz




Najlepiej dzień wcześniej (lub kilka godzin przed pieczeniem) udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pikantną przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, następnie wlać gorący wywar. Ryż wyrównać i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć surowe udka z kurczaka i wsypać zamrożoną mieszankę warzyw. Warzywa wyrównać. Na sam koniec, warzywa przyprawić solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek. Danie piec bez przykrycia w 180ºC przez około 1,5 godziny (do lekkiego zarumienienia). Gotowe od razu podawać. 


Układanie zapiekanki: surowy ryż, gorący wywar, surowe udka i zamrożone warzywa





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz