wtorek, 30 kwietnia 2019

Wegetariański strogonow (z kotletami sojowymi)


Szybkie do przygotowania, lekkie, sycące i mocno wyraziste w smaku danie - wegetariański strogonow przygotowany wraz z dodatkiem kotletów sojowych. Poniższy przepis to pomysł na nieco inne wykorzystanie kotletów sojowych. Do dania należy dodać koncentrat pomidorowy, który idealnie pasuje z duszonymi warzywami korzeniowymi.


Składniki na porcję dla 4 osób:
10 sztuk kotletów sojowych
4 szklanki wywaru warzywnego
4 średniej wielkości ogórki kiszone
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 średniej wielkości cebula
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
sól, pieprz
słodka papryka
ostra papryka
odrobina oleju

do zagęszczenia
1/2 szklanki zimnej wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej


Marchewki oraz pietruszkę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki kiszone pokroić w cienkie słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w w słupki. Kotlety sojowe przełożyć do małego garnka, zalać 2 szklankami wrzącego wywaru i przykryć pokrywką. Gotować około 10 minut (na małym ogniu). W drugim garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do miękkości pieczarek. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki kiszone. Warzywa zalać 2 szklankami wywaru i gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Kotlety sojowe odsączyć i pokroić w cienkie paski. Na sam koniec do miękkich warzyw  dodać koncentrat pomidorowy, wywar z gotowania się kotletów i paski kotletów sojowych. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Na sam koniec strogonow zagęścić (w wodzie dokładnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną oraz pszenną). Danie jeszcze chwilę gotować. Podawać na gorąco, np. ze świeżym pieczywem.   

Etapy przygotowywania warzywnego strogonowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz