środa, 3 kwietnia 2019

Pizza farmera - dla mięsożerców


Kolejna odsłona domowej pizzy - tym razem wersja "farmera", czyli nadziana pieczarkami, cebulką, kukurydzą, ogórkiem małosolnym, wędzonym, surowym boczkiem i wędliną. Aby dodać jej lekkiej ostrości - wierzch pizzy możecie posypać pieprzem cayenne.  Spód pizzy posmarowałam sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu pomidorowego. 



Składniki na porcję dla 3-4 osób:
ciasto na pizzę (przepis TUTAJ)
kilkanaście plasterków wędliny (cienko pokrojonej)
8 plastrów wędzonego, surowego boczku
1 mała puszka kukurydzy
1 duży ogórek małosolny
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
1 garść rukoli
200 g żółtego sera (startego na tarce o średnich oczkach)
zioła prowansalskie
pieprz cayenne

sos pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek wody
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie





Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj. Następnie przygotować sos pomidorowy: koncentrat wymieszać z wodą i doprawić go solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Ogórka pokroić w cienkie plasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć je kilka minut na dużym ogniu (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec doprawić je odrobiną soli oraz pieprzu. Wędlinę i boczek przekroić na dwie części. Ciasto na pizzę podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym (omijając brzegi pizzy!) i na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki, wędlinę, boczek, ogórka małosolnego oraz kukurydzę. Całość posypać ziołami prowansalskimi i ewentualnie odrobiną pieprzu cayenne. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 15-18 minut w 180°C. W połowie czasu pieczenia, pizzę posypać startym serem. Przed podaniem, gorącą pizzę udekorować rukolą.


Pizza przed pieczeniem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz