Dzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Do sałatki dodałam ugotowaną pierś z kurczaka i pominęłam groszek oraz kukurydzę. Przed podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka.
Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm:
0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką)
2 średniej wielkości marchewki (200 g)
4 jajka ugotowane na twardo
1 pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg)
2 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone
1 cebula
sól, pieprz
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarniach
sos
1 łyżka jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
przezroczysta galareta
0,5 wywaru z gotowania się kurczaka
10 g żelatyny
sól do smaku
Do rondelka wlać 1 l wody, dodać umytą pierś z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz wsypać sól i zwykły pieprz. Całość gotować, aż do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Pozostały wywar przecedzić (np. przez sito wyłożone gazą) i pozostać 0,5 l wywaru. Podgrzać go, ewentualnie dosolić i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Ostudzić i pozostawić do stężenia. Nieobrane ziemniaki i marchewki bardzo dokładnie umyć. W drugim garnku ugotować na miękko ziemniaki wraz z marchewką. Ugotowane warzywa odcedzić i obrać. Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę.
Układanie warstw sałatki:
- starte ziemniaki przyprawione solą oraz pieprzem,
- starta marchewka,
- 1/3 sosu,
- ogórki starte na tarce o dużych oczkach,
- pokrojone mięso z kurczaka,
- cebula przyprawiona solą oraz pieprzem,
- 1/3 sosu,
- starte jajka na tarce o dużych oczkach,
- 1/3 sosu.
Na sam koniec stężoną galaretkę pokroić w nie za dużą kostkę. Galaretką ozdobić wierzch oraz boki sałatki. Przed podaniem sałatkę mocno schłodzić i ozdobić rzeżuchą.
Od lewej strony: gotowanie mięsa, warzyw i wygląd wywaru przed stężeniem |
Układanie sałatki: ziemniaki, marchew, 1/3 sosu, ogórki |
Mięso z kurczaka, cebula, 1/3 sosu jajka i 1/3 sosu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz