piątek, 12 kwietnia 2019

Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce


Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. Prawda, że brzmi prosto? 😊 Poniższe jajka pięknie prezentuję się na talerzu i jestem przekonana, że zachwycicie nimi gości. 


Składniki na 10 jajek:
10 wydmuszek z jajek 
(uwaga: otwór należy zrobić tylko po szerszej stronie jajka!)
150-200 g, np. wędliny (np. szynki drobiowej)
1/2 dużej puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i czerwona papryka)
kilkanaście listków natki pietruszki
0,5 l wywaru mięsnego (np. rosołu)
5 łyżeczek żelatyny


Na samym początku należy przygotować 10 wydmuszek. Najlepiej zbierać skorupki przez kilka dni. Gotowe skorupki należy umyć, wyparzyć wrzątkiem oraz osuszyć. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia. Wędlinę pokroić w cienkie paski. Z mieszanki meksykańskiej wylać zalewę. Z natki pietruszki obrać kilkanaście listków. Wydmuszki jajek ułożyć w wytłaczance. Do skorupek nakładać naprzemiennie: mieszankę warzywną, szynkę i listki natki pietruszki. Jajka muszą być mocno nafaszerowane składnikami. Na sam koniec do wydmuszek wlać wywar (wszystkie składniki muszą być przykryte wywarem!). Przygotowane jajka wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ponieważ zalewa musi stężeć). Jajka podawać na drugi dzień. Uwaga: skorupka bardzo łatwo "schodzi" i nie ma potrzeby wcześniejszego natłuszczania wydmuszek. 

"Nadziewanie" wydmuszek






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz