środa, 17 kwietnia 2019

Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem


Danie idealne jako niedzielny czy też świąteczny obiad - roladki drobiowe faszerowane zielonymi szparagami, boczkiem i serem mozzarella. Całość upiekłam w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym). Podczas pieczenia boczek wytopił się, a piersi z kurczaka wchłonęły tłuszcz i dzięki temu, mięso nie było suche w smaku. Poniższe roladki przed podaniem warto przekroić na ukos (na dwie części), ponieważ prezentują się wtedy jeszcze bardziej apetycznie. 



Składniki na 4 porcje:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
50 g startego sera, np. mozzarella
6-8 plasterków boczku
2 małe pomidory malinowe
sól, pieprz



Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki (pękną same we właściwym miejscu, dlatego zielonych szparagów nie trzeba obierać). Pierś umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części. Każdy kawałek mięsa lekko rozbić oraz przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdy kawałek rozbitej piersi ułożyć kilka szparagów i na wierzchu posypać startym serem. Następnie całość zwinąć formułując roladkę. Na sam koniec boczek pokroić na cienkie plasterki i owinąć nim drobiowe roladki. Całość ze sobą spiąć za pomocą wykałaczek (tzn. plasterek boczku do roladki drobiowej). Ewentualnie boczek posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia w 195ºC przez około 25-30 minut. 10 minut pod koniec pieczenia, do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone pomidory (ćwiartki). Gotowe roladki muszą zmienić kolor, a boczek powinien się lekko wytopić. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, a każdą roladkę przeciąć na 2 części.

Nadziewanie i formowanie roladek





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz