niedziela, 21 kwietnia 2019

Jajka w szynce pod kiełkową pierzynką podane z sosem chrzanowym


Przystawka na zimno, którą przygotujecie dosłownie w ciągu kilka minut. Gotowane jajka zawinięte wędliną drobiową i nadziane kiełkami rzodkiewki oraz sosem chrzanowym. Prosto i smacznie 😊 Przy okazji wszystkich czytelnikom mojego bloga życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnym gronie.


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
6 plasterków wędliny drobiowej
1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)

sos chrzanowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

do dekoracji 
szczypiorek


Na początku przygotować sos chrzanowy: składniki na sos wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Jajka obrać i przekroić na połówki. Szczypiorek włożyć na chwilę do wrzącej wody (dzięki temu będzie plastyczny i nie będzie się łamał podczas zawiązywania). Na desce ułożyć szczypiorek, na to położyć plasterek wędliny, kiełki rzodkiewki, polać to odrobiną sosu chrzanowego, a na sam wierzch umieścić połówkę ugotowanego jajka. Całość zwinąć ze sobą, tzn. należy zawiązać szczypiorek. Gotową przekąskę podawać z pozostałym sosem chrzanowym. 

Zawijanie kieszonek

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz