Pomysł na szybką do przygotowania, wegetariańską, aromatyczną i bardzo smaczną zupę przygotowaną na bazie pomidorów z puszki wraz z dodatkiem marchewki, pora, szpinaku i makaronu. Całość wbrew pozorom jest bardzo sycąca. Zupę dosyć mocno doprawiłam, dzięki temu była lekko pikantna w smaku. Polecam ją przygotować.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
2 szklanki wywaru warzywnego
2 szklanki wody
2 duże marchewki
1 por (tylko biała część)
1 cebula
mrożony lub świeży szpinak (60 g)
100 g nieugotowanego makaronu typu lane kluski
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
do dekoracji
rzeżucha
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Por obrać z zewnętrznych liści i umyć. Marchewkę obrać, umyć, przeciąć na pół i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać marchewkę oraz pora. Całość ze sobą smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie wlać pomidory z puszki, wywar warzywny i wodę. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać nieugotowany makaron i zamrożony szpinak. Gotować tylko do miękkości makaronu. Gotową zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić.
Etapy przygotowywania zupy pomidorowej |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz