Przekąska na słono, która zachwyca wyglądem. Terrina buraczana to połączenie masy na bazie jogurtu greckiego wraz z dodatkiem natki pietruszki i masy przygotowanej z soku z buraków. Wbrew pozorom poniższa terrina jest łatwa do przyrządzenia, a najwięcej czasu zajmuje tężenie poszczególnych warstw. Ponadto jest to dietetyczna przekąska idealna dla osób, które muszą wzbogać dietę o produkty bogate w żelazo.
Składniki na 1 podłużną formę keksową o długości do 22 cm:
4 jajka ugotowane na twardo
biała masa
1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
1/2 opakowania jogurtu greckiego (200 g)
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
różowa masa
1/2 opakowania jogurtu greckiego (200 g)
3/4 szklanki soku z buraków (200 ml)
sól, pieprz
3 łyżeczki żelatyny
opcjonalnie czerwona masa
150 ml soku z buraków
1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
Na samym początku przygotować białą masę: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać rozpuszczoną żelatynę, wsypać natkę pietruszki i całość doprawić: solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Formę wyłożyć przezroczystą folią i wylać białą masę. Jajka obrać ze skorupek i delikatnie ułożyć je na środku białej masy. Formę wstawić do lodówki (do stężenia białej masy). Następnie przygotować różową masę: sok z buraków podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Masę ostudzić. Następnie dodać do niej jogurt grecki i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Różową masę wylać na białą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec (można to pominąć) przygotować galaretkę buraczaną (czerwoną masę). Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i wlać ją do soku z buraków. Masę przemieszać i wylać na wierzch terriny. Całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Po całkowitym stężeniu wszystkich warstw, terrinę wyjąć z formy i pokroić w zgrabne kawałki. Podawać schłodzoną.
Biała i różowa masa przed stężeniem |
Etapy przygotowania terriny: biała masa, ugotowane jajka, różowa masa |
Inspiracja STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz