środa, 10 kwietnia 2019

Sałatka z kapustą pekińską, szynką, selerem, ananasem i jajkami


Pomysł na wielkanocną sałatkę - z jajkami, ananasem, kukurydzą, groszkiem, papryką, selerem konserwowym, wędliną i kapustą pekińską. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to poniższa sałatka przypadnie Wam do smaku. 


Składniki na 1 dużą, szklaną miskę:
1/2 główki małej kapusty pekińskiej
5 jajek ugotowanych na twardo
1 słoik selera konserwowego (160 g po odsączeniu) 
1/2 puszki ananasa konserwowego
1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i papryka)
1 mała puszka kukurydzy 
150 g sera żółtego w kawałku
150 g wędliny, np. szynki drobiowej
6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz


Z selera, ananasa, kukurydzy i mieszanki meksykańskiej wylać zalewy. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w cienkie paski). Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki na sos (śmietanę oraz majonez) połączyć ze sobą i doprawić solą oraz pieprzem.

 Układanie sałatki (od spodu):
- seler konserwowy,
- mieszanka meksykańska,
- wędlina,
- sos majonezowo-śmietanowy,
- ananas,
- ser żółty,
- jajka przyprawione solą oraz pieprzem.
- kapusta pekińska.  


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz