poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Duszone jajka ze szpinakiem, pomidorami i serem mozzarella


Jeżeli chcecie zaskoczyć domowników smacznym, zdrowym i szybkim do przygotowania posiłkiem na ciepło to zachęcam do przygotowania jajek duszonych wraz ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami i serem mozzarella. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Do tego dania wykorzystałam szpinak mrożony w liściach firmy HORTEX, który świetnie skontrastował się z pomidorami oraz serem mozzarella. 


W swojej kuchni wykorzystuje mrożone warzywa i owoce, ponieważ:
- w ten sposób mam je zawsze pod ręką (tj. w zamrażalniku) i w każdej chwili mogę je wykorzystać 😄,
- dzięki nim oszczędzam swój czas w kuchni, ponieważ nie muszę obierać i kroić warzyw czy owoców,
- korzystając z mrożonek w okresie zimowym czy też wiosennym mogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców.

Składniki na 1-2 porcje:
2 jajka (rozmiar L)
120 g mrożonego szpinaku w liściach firmy Hortex (4 bryłki)
1 ząbek czosnku
1 mały pomidor malinowy
1/2 kulki sera mozzarella 
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
sól, pieprz


Ser mozzarella pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Pomidora malinowego umyć, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać pomidora malinowego. Smażyć, aż do rozpadnięcia się pomidora. Następnie dodać mrożony szpinak. Dalej smażyć, aż do momentu rozmrożenia się szpinaku. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni zrobić dwa małe wgłębienia, w które należy wbić jajka. Na sam koniec ułożyć kawałki sera mozzarella i połówki pomidorków koktajlowych. Jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka). Od razu podawać. np. ze świeżym pieczywem.

Etapy przygotowywania duszonych jajek







Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz