sobota, 20 kwietnia 2019

Schab z brzoskwinią w galarecie


Dla wielbicieli mięsa w galarecie - schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu. Dzięki galaretce mięso jest soczyste i dłużej zachowuje świeżość. 


Składniki na 2 półmiski:
1 kg schabu w jednym kawałku
3 szklanki wody
sól, pieprz
papryka słodka

galaretka
1 l rosołu/wywaru z pieczenia się mięsa*
6-7 łyżeczek żelatyny
ewentualnie sól do smaku

do dekoracji
4-5 połówek brzoskwiń z puszki
kilka łyżek majonezu
natka pietruszki

*ewentualnie można wykorzystać wywar warzywny




Najlepiej dzień przed: schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Wstawić do lodówki. Na drugi dzień, do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć schab z każdej strony. Następnie wlać wodę. Zamknąć pokrywę od szybkowaru. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotowy schab przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie sos przelać przez gazę, aby przecedzić wywar. Ewentualnie dolać wodę, ponieważ musi powstać 1 l płynu. Sos podgrzać, posmakować, ewentualnie dosolić i do gorącego wsypać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Wywar pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Majonez przełożyć do szprycy. Schab ułożyć na półmiskach, następnie ułożyć na nim brzoskwinie, a dla dekoracji wycisnąć majonez. Ewentualnie pomiędzy kawałkami schabu włożyć natkę pietruszkę. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym stężeniu galarety. 

Uwaga:
- schab możecie również przygotować w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (wcześniej też należy go obsmażyć i później zalać wodą). Piec pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. 


Schab po obsmażeniu i po uduszeniu

Schab przed zalaniem galaretą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz