Pomysł na niedzielny obiad - zamiast tradycyjnych kotletów polecam przygotować piersi kurczaka w sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku. Pomysł na lekkie i smaczne danie. Sosu nie trzeba zaciągać, ponieważ podczas gotowania lekko się zagęści. Danie idealne dla osób, które lubią soczyste kawałki mięsa. Poniższe piersi z kurczaka podawałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Polecam przygotować 😀
Składniki na porcję dla 4 osób:
1 duża podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,8 kg)
1 duża marchewka
biała część z pora
1/2 pęczka koperku
2-3 łyżki oliwy z oliwek (bądź oleju)
2 łyżki masła
1 szklanka wywaru warzywnego
1 szklanka wody
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
mąka do obtoczenia mięsa
Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i lekko rozbić. Z jednej strony przyprawić solą oraz pieprzem, a z drugiej - przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po upływie czasu, mięso obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zwiększyć ogień i przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Mięso musi się ściąć, natomiast ma być lekko surowe w środku. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Na tej samej patelni (co było smażone mięso) rozpuścić masło i podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną to ułożyć na nich podsmażone kawałki piersi z kurczaka i całość zalać wywarem oraz wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Dusić na małym ogniu, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu (około 20 minut). Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na sam koniec, całe danie posypać koperkiem.
Przygotowywanie piersi z kurczaka |
Smażenie warzyw i wygląd dania przed oraz po uduszeniu |
Wersja z koperkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz