środa, 24 kwietnia 2019

Kapuśniak na kiszonej kapuście (z żeberkami)


Tradycyjna polska zupa - kapuśniak przygotowany na żeberkach, kiszonej kapuście wraz z dodatkiem ziemniaków oraz marchewki. Zupa jest dosyć gęsta i mocno sycąca. Idealna do podania w chłodne dni. 


Składniki na porcję dla 4-6 osób:
1,5 l wody
0,5 kg żeberek
0,5 kg kiszonej kapusty
4 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki sosu sojowego/lub przyprawy w płynie typu maggi


Żeberka umyć. Do garnka wlać wodę, włożyć żeberka i całość zagotować. W międzyczasie marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Następnie usunąć szumowiny. Dodać warzywa (marchewki, pietruszkę oraz selera), listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz oraz wsypać sól i pieprz. Gotować godzinę pod przykryciem (na średnim ogniu). Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.  Po upływie czasu, do zupy dodać ziemniaki. Gotować do ich miękkości (około 15-20 minut). Kapustę kiszoną  przełożyć na durszlak i przepłukać zimną wodą. Następnie kapustę przełożyć na deskę i posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kapustę kiszoną i wlać sos sojowy. Całość dusić około 10-15 minut. Kapusta powinna zmięknąć. Na sam koniec z zupy wyjąć marchewki, pietruszkę oraz selera i do zupy przełożyć podduszoną kapustę kiszoną. Zupę jeszcze chwilę gotować (dosłownie kilka minut), ewentualnie dolać odrobinę wrzącej wody, jeżeli według Was zupa jest zbyt gęsta. Marchewki przekroić na pół, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Na talerze przelać kapuśniak, a na samym wierzchu ułożyć kawałki żeberek. 

Etapy przygotowywania kapuśniaku

Smażenie cebuli i kapusty kiszonej polanej sosem sojowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz