Kuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki
dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej
czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego.
Składniki:
1,5 sztuki młodej cukinii
garść mini marchewek (lub 1 duża)
½ czerwonej cebuli
¾ szklanki kaszy kuskus
¾ szklanki wrzącej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku
sól do smaku
olej
do dekoracji
pomidorki koktajlowe
posiekana zielona pietruszka
półplasterki świeżej cukinii
półplasterki świeżej cukinii
Wrzącą wodę osolić i dodać 1 łyżkę oleju. Całość
przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co
najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię
umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w
plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę.
Gdy warzywa zmiękną to dodać cukinię. Całość posolić, popieprzyć i smażyć na
średnim ogniu. Przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z miękkim masłem. Gdy
cukinia będzie przesmażona to na patelnię wsypać kaszę kuskus. Całość
przemieszać, posypać zieloną pietruszką, udekorować pomidorkami koktajlowymi, ewentualnie półplasterkami świeżej cukinii i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz