Dzisiaj pomysł na domowy fast food - hamburgery z mięsem drobiowym nadziane sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiełkami oraz karmelizowaną cebulą. Całość podana z frytkami przygotowanymi w piekarniku. Jeśli lubicie mięso z chrupiącą panierką to polecam użyć japońskiej bułki tartej przygotowanej z chleba - panienki panko. Ma grubą konsystencję i dania z jej dodatkiem są bardzo chrupiące oraz mniej tłuste (panierka panko absorbuje mniejszą ilość tłuszczu) 😋 Przepis na hamburgery znajdziecie poniżej.
Składniki na 4 porcje:
4 bułki hamburgerowe
1 pomidor
2 ogórki kiszone
1 cebula
kiełki, np. lucerny
4 garście posiekanej sałaty
panierka panko
masło klarowane
oliwa z oliwek
masa na hamburgery
0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (np. z udek)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki surowej kaszy manny
przyprawa do mięsa mielonego
1 łyżeczka suszonych pomidorów (w płatkach)
sól, pieprz
sos
2 czubate łyżki majonezu
1 czubata łyżka ketchupu
Masa na burgery przed wymieszaniem |
- spód od bułki
- sos
- porwana sałata
- kotlet mielony
- cebula, pomidor, ogórek oraz kiełki
- góra od bułki posmarowana sosem
pychotka :D.
OdpowiedzUsuń