Pomysł na błyskawiczną przekąskę bez cukru - biszkoptowe placuszki z kaszy manny. Łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam dojrzałego banana i dzięki niemu placki są lekko słodkie w smaku. Według mnie poniższe placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Strony
▼
czwartek, 28 maja 2020
wtorek, 26 maja 2020
Ciasteczka wiatraczki z marmoladą
Pomysł na ciasteczka, które przygotujecie z zaledwie kilku składników: mąki, masła oraz twarogu. W smaku i strukturze przypominają francuskie słodkości, ponieważ są maślane, lekko chrupiące i mają warstwową strukturę. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. Uwaga: do przygotowania ciasta na wiatraczki należy wykorzystać taką samą ilość mąki, masła oraz twarogu (np. po 250 g). Przed podaniem, wiatraczki posypać cukrem pudrem (jeżeli ciasteczka będą jadły maluszki to cukier puder należy pominąć!).
piątek, 22 maja 2020
Chlebek focaccia
Pomysł na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania ciasta - chlebek focaccia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i masę wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Zachęcam do pieczenia chlebka.
czwartek, 21 maja 2020
Biszkopt z kremem z kaszy manny udekorowany galaretką z truskawkami
Powoli zaczyna się sezon na truskawki. Każdy, kto mnie zna, to wie o tym, że truskawki darzę niesamowitą miłością ♥ Uwielbiam je w każdej postaci. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta biszkoptowego przełożonego maślanym kremem z kaszy manny. Wierzch ciasta udekorowałam truskawkami i zalałam galaretką.
wtorek, 19 maja 2020
Surówka z marchewką, jabłkiem i rzodkiewką
Pomysł na szybki i smaczny dodatek do obiadu - surówka z marchewki, jabłka i rzodkiewki. Całość polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny.
czwartek, 14 maja 2020
Placuszki gryczane - bez jajek, mleka
Na drugie śniadanie polecają się bezglutenowe placki gryczane nadziane borówkami. Placuszki są łatwe i szybkie do przygotowania. W swoim składzie nie zawierają jajek, mleka ani masła. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.
wtorek, 12 maja 2020
poniedziałek, 11 maja 2020
Łosoś pod botwinkową pierzynką podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką
Pomysł na sezonowe danie - filet z dzikiego łososia zapiekany pod botwinkową pierzynką, podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką. Idealny zestaw obiadowy. Do poniższego dania wykorzystałam połowę pęczka botwinki, tj. liście wraz z łodygami dodałam do sosu śmietanowego, a młode buraczki - do risotta.
piątek, 8 maja 2020
Wafle z nadzieniem daktylowo-śliwkowym
Pomysł na nieco zdrowszą wersję wafli nadzianych kremem czekoladowym przygotowanym z daktyli, suszonych śliwek, mleczka kokosowego, mąki migdałowej oraz gorzkiej czekolady. Do nadzienia nie dodałam ani grama cukru. Wafle najlepiej smakują po nocnym schłodzeniu.
czwartek, 7 maja 2020
Surówka z młodej kapusty na słodko-kwaśno
Pomysł na wykorzystanie młodej kapusty - surówka z marchewką i koperkiem na słodko-kwaśno. Idealna na grilla lub jako dodatek do obiadu. Przygotowując surówkę z młodej kapusty musimy pamiętać o jednej rzeczy - poszatkowaną kapustę należy posypać solą i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki soli, kapusta zmięknie i puści sok.
wtorek, 5 maja 2020
Budyniowy ryż na mleku
Deser idealny dla dzieci jak i dorosłych - budyniowy ryż na mleku. Przygotowany na bazie domowego budyniu, na mleku kokosowym i krowim. Deser nie spływa z łyżeczki, a w konsystencji przypomina pudding. Uwierzcie mi na słowo, poniższy deser świetnie smakuje podany z domowym sosem owocowym (np truskawkowym, malinowym).
piątek, 1 maja 2020
Miękki, puszysty murzynek
Dzisiaj przepis na tanie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Murzynek jest bardzo puszysty i miękki w smaku. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć kremem, czy dżemem. Zachęcam do pieczenia!