piątek, 1 maja 2020

Miękki, puszysty murzynek


Dzisiaj przepis na tanie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Murzynek jest bardzo puszysty i miękki w smaku. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć kremem, czy dżemem. Zachęcam do pieczenia!



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3-4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki rzadkiego dżemu (smak dowolny)
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki zwykłego cukru
1 szklanka mleka
2 jajka (L)
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli


Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą robota kuchennego składniki połączyć ze sobą. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w 180°C przez około 40-45 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. 

Przygotowywanie ciasta

Murzynek przed i po upieczeniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz