czwartek, 7 maja 2020

Surówka z młodej kapusty na słodko-kwaśno


Pomysł na wykorzystanie młodej kapusty - surówka z marchewką i koperkiem na słodko-kwaśno. Idealna na grilla lub jako dodatek do obiadu. Przygotowując surówkę z młodej kapusty musimy pamiętać o jednej rzeczy - poszatkowaną kapustę należy posypać solą i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki soli, kapusta zmięknie i puści sok. 


Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pęczek koperku
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek

do smaku
sól, pieprz
cukier


Kapustę poszatkować, posypać solą, zagnieść za pomocą dłoni i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Z kapusty odlać sok. Wszystkie składniki surówki połączyć ze sobą. Na sam koniec, całość doprawić pieprzem oraz cukrem. 

Przed i po wymieszaniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz