piątek, 22 maja 2020

Chlebek focaccia


Pomysł na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania ciasta - chlebek focaccia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i masę wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Zachęcam do pieczenia chlebka.


Składniki na 1 chlebek:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (0,5 kg)
1,5 szklanki wody (375 ml)
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli


Dzień przed pieczeniem chlebka, do miski wsypać mąkę, suche drożdże, szczyptę soli. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie wlać letnią wodę i za pomocą łyżki całość ze sobą połączyć (mieszać krótko, tylko do połączenia się składników). Na sam koniec wlać 2 łyżki oliwy i przygotowane ciasto obtoczyć w oliwie. Miskę z ciastem  przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8-24 godziny (ciasto będzie rosnąć w lodówce!). Na drugi dzień, formę do pieczenia wysmarować odrobiną oliwy z oliwek i za pomocą dłoni rozciągnąć ciasto na całej długości oraz szerokości blaszki. Za pomocą palców delikatnie zrobić wgłębienia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 1,5 - 3 godziny). Po upływie czasu, piekarnik rozgrzać do 250°C. Ciasto z wierzchu polać 2 łyżkami oliwy i ewentualnie posypać grubą solą. Piec około 15-25 minut, aż do ze złocenia wierzchu ciasta. 





Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz