czwartek, 21 maja 2020

Biszkopt z kremem z kaszy manny udekorowany galaretką z truskawkami


Powoli zaczyna się sezon na truskawki. Każdy, kto mnie zna, to wie o tym, że truskawki darzę niesamowitą miłością ♥ Uwielbiam je w każdej postaci. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta biszkoptowego przełożonego maślanym kremem z kaszy manny. Wierzch ciasta udekorowałam truskawkami i zalałam galaretką.


Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm:

biszkopt
4 jajka
niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g)
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g)
połowa szklanki wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem z kaszy manny
3 szklanki mleka (0,75 l)
1/2 szklanki surowej kaszy manny (90 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 kostka miękkiego masła (200 g)

galaretka z truskawkami
0,3 kg truskawek
1 galaretka o smaku, np. malinowym/truskawkowym
2 szklanki wrzącej wody (0,5 l)

Biszkopt

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec wsypać (stopniowo!) zwykły cukier, wanilinowy i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Następnie do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, wlać wodę, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zezłocenia się biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części. 

Galaretka

Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, ostudzić i pozostawić do delikatnego stężenia. Truskawki pokroić w plasterki.

Krem z kaszy manny

Mleko zagotować i wsypać kaszę manną. Masę gotować kilka minut, cały czas mieszając. Kasza musi zgęstnieć. Masę ostudzić. Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę.Do utartego masła dodawać (stopniowo, tj. łyżka po łyżce!) schłodzoną kaszę manną. Masę cały czas ucierać, aż do powstania puszystego kremu.


Składanie ciasta
1/2 biszkoptu
krem z kaszy manny
1/2 biszkoptu 
truskawki
galaretka

Ciasto włożyć w lodówce (najlepiej całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu wszystkich warstw. 

Etapy przygotowywania kremu i przekładanie ciasta






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz