piątek, 8 maja 2020

Wafle z nadzieniem daktylowo-śliwkowym


Pomysł na nieco zdrowszą wersję wafli nadzianych kremem czekoladowym przygotowanym z daktyli, suszonych śliwek, mleczka kokosowego, mąki migdałowej oraz gorzkiej czekolady. Do nadzienia nie dodałam ani grama cukru. Wafle najlepiej smakują po nocnym schłodzeniu. 


Składniki:
1 opakowanie suchych wafli (5 arkuszy, tj. 150 g)
1 opakowanie daktyli (150 g)
1 opakowanie suszonych śliwek (150 g)
2 garście suszonej żurawiny
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1/2 szklanki mąki migdałowej (100 g)


 Mleczko zagotować. Dodać do niego daktyle, śliwki i żurawinę. Masę gotować około 10 minut (aż do miękkości suszonych owoców). Gorącą masę od razu zmiksować. Od razu dodać do niej połamaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę migdałową. Masę wymieszać i ostudzić. Jeśli będzie zbyt rzadka to należy do niej odrobinę mąki migdałowej. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Na sam koniec wafle przycisnąć deską (na którą należy położyć coś ciężkiego). Całość wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu. 

Etapy przygotowywania nadzienia


Składanie wafli







Pomysł na przepis STĄD


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz