czwartek, 28 maja 2020

Placuszki z kaszy manny - bez cukru, tłuszczu


Pomysł na błyskawiczną przekąskę bez cukru - biszkoptowe placuszki z kaszy manny. Łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam dojrzałego banana i dzięki niemu placki są lekko słodkie w smaku. Według mnie poniższe placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. 



Składniki na 15 sztuk:
1/2 szklanki błyskawicznej kaszy manny (80 g)
1/2 szklanki mleka
1 duży, dojrzały banan
1 jajko (L)


Kaszę zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut. Kasza musi wchłonąć mleko. W międzyczasie żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Do masy z kaszą manną dodać pokrojonego banana i żółtko. Składniki wymieszać ze sobą, np. widelcem lub blenderem. Na sam koniec do masy dodać ubite białko i całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1 łyżka ciasta). Placki smażyć na średnim ogniu. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza, placuszki obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz