Na drugie śniadanie polecają się bezglutenowe placki gryczane nadziane borówkami. Placuszki są łatwe i szybkie do przygotowania. W swoim składzie nie zawierają jajek, mleka ani masła. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.
Przepis na 12 sztuk:
100 g kaszy gryczanej białej, tj. niepalonej
1 duży, dojrzały banan
borówki
Dzień przed przygotowaniem placków, surową kaszę zalać zimną wodą (2-3 cm ponad wysokość kaszy). Na drugi dzień, kaszę kilka razy przepłukać. Do kielicha blendera przełożyć kaszę i obranego banana. Zmiksować na gładką masę. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 niepełna łyżka = 1 placek). Do placków włożyć kilka borówek. Gdy placki przypieką się od spodu, a z wierzchu pojawią się bąbelki to obrócić je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.
Smażenie placków |
Śniadanie idealne dla mnie, uwielbiam borówki :)
OdpowiedzUsuńTo chyba coś dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać....
OdpowiedzUsuń