wtorek, 26 maja 2020

Ciasteczka wiatraczki z marmoladą



Pomysł na ciasteczka, które przygotujecie z zaledwie kilku składników: mąki, masła oraz twarogu. W smaku i strukturze przypominają francuskie słodkości, ponieważ są maślane, lekko chrupiące i mają warstwową strukturę. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. Uwaga: do przygotowania ciasta na wiatraczki należy wykorzystać taką samą ilość mąki, masła oraz twarogu (np. po 250 g). Przed podaniem, wiatraczki posypać cukrem pudrem (jeżeli ciasteczka będą jadły maluszki to cukier puder należy pominąć!).


Składniki:
250 g masła (ponad 1 standardowa kostka!)
250 g twarogu półtłustego (1 kostka)
250 g mąki (niepełne 2 szklanki)

dodatkowo
1 jajko
marmolada, powidła śliwkowe
cukier puder


Z masła, twarogu i mąki wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować i wykroić kwadraty. Następnie każdy bok kwadratów należy naciąć, uważając na to, aby środek ciasta pozostawić bez nacięcia (spójrz na zdjęcia poniżej). Złożyć ciasteczka. 

Uwaga: są dwie możliwości składania wiatraczków:
1) na środek nałożyć marmoladę i podwinąć boki ciasta,
2) podwinąć boki ciasta i nałożyć marmoladę.
(wszystko widać na  poniższych zdjęciach)

Wiatraczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C, aż do zarumienienia (około 15-17 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Przygotowywanie masy na ciasteczka

Metoda 1 składania wiatraczków - na środek nałożyć marmoladę i podwinąć boki ciasta 

Metoda 2 składania wiatraczków - powijanie boków i dopiero po złożeniu ciasta nakładanie marmolady







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz