Pomysł na sezonowe danie - filet z dzikiego łososia zapiekany pod botwinkową pierzynką, podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką. Idealny zestaw obiadowy. Do poniższego dania wykorzystałam połowę pęczka botwinki, tj. liście wraz z łodygami dodałam do sosu śmietanowego, a młode buraczki - do risotta.
Składniki na 3 porcje:
ryba
0,4 kg dzikiego łososia (filet ze skórką)
botwinkowa pierzynka
2 pęczki młodych liści z buraka ćwikłowego
1/2 cebuli
1 łyżeczka masła (25 g) + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
sól, pieprz
buraczane risotto
1/2 szklanki ryżu do risotto
2-2,5 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu
1/2 cebuli
2 młode buraki z botwinki
1/4 kostki masła (50 g) + 1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
marchewkowa surówka
1 marchewka
1 kwaśne jabłko
4 rzodkiewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
cukier
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
Godzinę przed pieczeniem ryby - filet z łososia umyć, osuszyć, naciąć na 3 kawałki oraz przyprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza. Rybę wstawić do lodówki.
Następnie przygotować surówkę: marchewkę oraz jabłko obrać. Marchewkę, rzodkiewki oraz jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Do startych składników dodać natkę pietruszki. Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować pierzynkę z botwinki. Liście wraz z łodyżkami posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać liście botwinki. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy liście botwinki wyraźnie się skurczą to wlać śmietanę. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Sos przemieszać i jeszcze chwilę gotować (lekko zgęstnieje).
Na drugiej patelni (najlepiej szerokiej, np. typu wok) rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać buraki pokrojone w drobną kostkę. Warzywa posolić, chwilę razem przesmażyć, a następnie przesunąć na bok patelni. W pozostałe puste miejsce wsypać surowy ryż. Zwiększyć ogień, całość wymieszać i ryż przesmażyć (aż do zeszklenia). Następnie stopniowo wlewać wywar/rosół (najlepiej jednorazowo po 1/2 szklanki). Masę przemieszać. Zmniejszyć ogień i gotować, aż do wchłonięcia płynu. Risotto co jakiś czas należy przemieszać. Uwaga: nie należy od razu wlać całej ilości płynu, ponieważ uzyskacie zupę a nie risotto.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 225°C i upiec rybę (w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia; czas pieczenia około 15 minut). Pod koniec pieczenia łososia, wierzch ryby rozsmarować botwinkową pierzynką i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 1-2 minuty.
Na talerze przełożyć upieczone kawałki łososia (skórkę usunąć), gorące risotto i schłodzoną surówkę. Danie od razu podawać.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz