wtorek, 5 maja 2020

Budyniowy ryż na mleku


Deser idealny dla dzieci jak i dorosłych - budyniowy ryż na mleku. Przygotowany na bazie domowego budyniu, na mleku kokosowym i krowim. Deser nie spływa z łyżeczki, a w konsystencji przypomina pudding. Uwierzcie mi na słowo, poniższy deser świetnie smakuje podany z domowym sosem owocowym (np truskawkowym, malinowym). 


Składniki na 4 porcje:
2 szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (nie z puszki!)
1 szklanka zwykłego mleka
1 woreczek ugotowanego ryżu basmati (waga przed gotowaniem 100 g = 1/2 szklanki )
2 płaskie łyżki masła
2 żółtka z dużych jaj
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropelek aromatu waniliowego
1 łyżka zwykłego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego


Zagotować mleko kokosowe wraz z dodatkiem masła. W mleku krowim rozrobić żółtka, cukier, mąkę i aromat. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową. Gotować 1-2 minuty od momentu zgęstnienia. Budyń cały czas mieszać, ponieważ nie może się przypalić. Do gotowego budyniu dodać ugotowany ryż. Wszystko wymieszać i chwilę gotować. Gorąca masę przelać do miseczek. Podawać na ciepło lub na zimno.


Etapy przygotowywania budyniowego ryżu na mleku



1 komentarz: