Pomysł na szybki do przygotowania i sezonowy obiad - spaghetti carbonara wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Niech Was nie zmyli nazwa dania - poniższy przepis to pomysł na danie, które przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Pamiętajcie tylko o tym, że gorący makaron należy wymieszać z jajecznym sosem i całość od razu podawać do jedzenia.
Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie świeżego makaronu do spaghetti (250 g)
1 opakowanie wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (125 g)
1 mały pęczek zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
sos
2 jajka
2 łyżki startego sera, np. gran gusto, parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych
sól, pieprz
ryba
0,3 kg polędwicy, np. z mintaja
przyprawa do ryb
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić i szczelnie owinąć w papier do pieczenia. Przygotowaną rybę ugotować na parze (kilka minut pod przykryciem). Makaron ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W międzyczasie na suchej patelni przesmażyć wędzony boczek. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, wyrzucić je. Następnie odkroić główki, a pozostałą część szparagów - zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy boczek lekko się zezłoci to dodać do niego czosnek oraz szparagi. Całość smażyć kilka minut na małym ogniu. W misce wymieszać ze sobą: jajka i starty ser (lub nieaktywne płatki drożdżowe). Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do boczku i szparagów dodać ugotowany, gorący makaron (nie przelewać go zimną wodą!). Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i od razu wlać przygotowany sos. Wszystko ze sobą wymieszać. Makaron i rybę przełożyć na talerze. Danie od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz