Pancakes cereal to mini placuszki, które w swoim kształcie przypominają płatki śniadaniowe. Łatwe i proste do przygotowania, ale niestety mają jedną wadę - są czasochłonne w smażeniu. Jeżeli lubicie zaskakiwać domowników nietypowymi dania to musicie przygotować poniższe mini placuszki. Świetnie smakują podane ze świeżymi owocami, polane gęstym jogurtem bądź sosem owocowym.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 i 1/4 szklanki mleka
2 jajka (rozmiar L)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropelek aromatu waniliowego
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Powstanie lekko gęste ciasto. Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu. Ciasto przelać do dozownika z małą dziurką. Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasto formułując małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to placki odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Podawać z owocami lub gęstym jogurtem.
Smażenie mini placuszków |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz