czwartek, 4 czerwca 2020

Chlebek cynamonowy krojony


I kolejny drożdżowy wypiek - słodki chlebek cynamonowy. Łatwy, prosty i szybki do przygotowania. Chlebek najlepiej smakuje podany na ciepło, np. posmarowany masłem. Wierzch ciasta posypałam cynamonem cejlońskim, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż tradycyjny cynamon.


 

Składniki:

ciasto drożdżowe
2 niepełne szklanki mąki pszennej (około 280 g)
1/2 szklanki mleka (125 ml)
1/4 kostki świeżych drożdży(25 g)
2 łyżki zwykłego cukru
50 g masła (1/4 kostki)
1 jajko (L)
szczypta soli

dodatkowo
50 g masła (1/4 kostki)
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
1 płaska łyżka cynamonu, np. cejlońskiego


Na początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. W rondelku rozpuścić 50 g masła. Do miski wsypać pozostałą ilość mąki, cukru, szczyptę soli, wbić jajko, wlać wyrośnięty rozczyn i ostudzone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na około 1 godzinę, aż do podwojenia masy). W międzyczasie, roztopić pozostałą ilość masła (50 g), a cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować formułując dosyć duży, nie za gruby prostokąt. Następnie ciasto przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Przygotowane ciasto pokroić na 12 kawałków (bez rozdzielania kawałków). Na sam koniec posmarować ostudzonym masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Piec przez około 20 minut w 180°C, aż do zarumienienia wierzchu ciasta.


Etapy przygotowywania chlebka cynamonowego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz