czwartek, 18 czerwca 2020

Tarta rustykalna z rabarbarem



Jeżeli nie macie formy do tarty, a chcielibyście przygotować taki wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki mące ziemniaczanej utworzy się gęsta, owocowa warstwa. Dodatkowo, aby dodać tarcie słodyczy polałam ją rabarbarowym lukrem. 



Składniki:

kruche ciasto
1 szklanka z czubkiem mąki pszennej (160 g)
120 g zimnego masła (ponad 1/2 kostki!)
80 g serka śmietanowego, np. Almette
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli

nadzienie rabarbarowe
0,5 kg obranego rabarbaru
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

różowy lukier
cukier puder
sok z rabarbaru


Na początku przygotować kruche ciasto: składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą robota kuchennego. Uformować kulkę, ciasto przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem oraz polać sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut. Rabarbar musi puścić dużą ilość soku, który należy odlać i pozostawić na później (do lukru). Na sam koniec rabarbar posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko wymieszać. 


Na blat kuchenny położyć papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Powinien utworzyć się duży okrąg. Na kruche ciasto przełożyć rabarbar, pamiętając o tym, aby owoce nie były przy samym brzegu tarty. Boki ciasta delikatnie złożyć do środka. Tartę razem z papierem do pieczenia przełożyć na płaską blaszkę. Na sam koniec tartę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec w 215°C przez około 50 minut (do zezłocenia się ciasta). Tartę ostudzić i na sam koniec polać różowym lukrem (3-4 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną soku z rabarbaru; najlepiej, aby lukier miał dosyć gęstą konsystencję). 


Etapy przygotowywania ciasta oraz rabarbarowego nadzienia
Formowanie tarty rustykalnej






Wyższy poziom fotografowania - rączka dziecka w pakiecie :)


Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz