poniedziałek, 29 czerwca 2020

Muffinki bez cukru (nadziane owocami)



Dzisiaj dziele się z Wami przepisem na muffinki bez grama cukru, które nadziałam świeżymi truskawkami oraz borówkami. Upiekłam je dla mojego dziecka z okazji ukończenia pierwszego roku życia. Poniższe mini słodkości przygotujcie z dzieckiem na ręku i bez miksera. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to upieczone muffinki możecie posypać cukrem pudrem.


Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
1 duży, dojrzały banan
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kostki roztopionego masła (100 g)

dodatkowo
 owoce (12 sztuk truskawek i borówek)


Banana rozgnieść i wymieszać z jajkiem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać do nich roztopione, ostudzone masło, masę bananową z jajkiem i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto, a na wierzch wcisnąć po jednej truskawce i borówce. Piec przez około 25 minut w 180°C stopniach (do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Podawać po ostudzeniu.

Składniki na muffinki przed i po wymieszaniu



Muffinki przed i po upieczeniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz