czwartek, 11 czerwca 2020

Ciasto kubeczkowe (jogurtowe, łyżką mieszane)


Pomysł na ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Miękkie, puszyste i błyskawiczne do przyrządzenia. Zaletą tego wypieku jest to, że poszczególne składniki na ciasto, odmierzane są w kubku po jogurcie.  




Składniki na formę, np. do tarty o średnicy 23-25 cm:

ciasto
1 jogurt naturalny (kubek 200 g)
1 kubek oleju
1 kubek drobnego cukru
3 kubki mąki pszennej
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropelek aromatu waniliowego

do nadziania, np.
garść truskawek
1 łodyga rabarbaru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

do dekoracji
cukier puder


Uwaga: jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto umieścić w misce. Za pomocą trzepaczki lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać (mieszać krótko, tylko do połączenia się składników). Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców (truskawki pokroić na ćwiartki; rabarbar w plasterki; owoce posypać mąką ziemniaczaną). Piec w 180°C. przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu, posypać cukrem pudrem. 

Etapy przygotowywania ciasta






2 komentarze: