piątek, 5 czerwca 2020

Placki warzywne podane z zielonym sosem


Pomysł na szybki, prosty i wegetariański obiad - warzywne placki podane z zielonym sosem. Uwierzcie mi na słowo, że połączenie twarogu i awokado skradnie Wasze kubki smakowe.



Składniki na porcję dla 2 osób:

placki warzywne
1 mała cukinia
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
1 por (tylko jasna część!)
sól, pieprz
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

zielony sos
1 małe, miękkie awokado
1/2 kostki twarogu półtłustego (125 g)
sól
odrobina soku z cytryny


Placki
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ewentualnie posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Następnie wycisnąć z nich nadmiar soku. Do warzyw wbić jajka i wsypać mąkę. Wymieszać. Smażyć z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Uwaga: 1 łyżka = 1 placek. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku.

Sos
Awokado obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny. Miąższ zblendować z twarogiem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na sam koniec sos przyprawić solą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz