wtorek, 7 lipca 2020

Fit nuggetsy (bezglutenowe)


Pomysł na urozmaicenie dań z piersi kurczaka - pieczone nuggetsy, czyli kawałki kurczaka obtoczone w roztrzepanym jajku i opanierowane w mące kukurydzianej oraz amarantusie ekspandowanym. Mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Nuggetsy to dodatek idealny do sałatek, tortilli lub do ugotowanych warzyw. Poniższe kawałki kurczaka świetnie smakują podane na ciepło, tuż po upieczeniu. Uwaga: nie należy przedłużać czasu pieczenia, ponieważ mięso może się wysuszyć!


Składniki na 2-3 porcje: 
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,4 kg) 
sól , pieprz 
słodka papryka 
szczypta curry 
szczypta cząbru 
1 jajko 
3-4 łyżki mąki kukurydzianej 
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
2 łyżki oleju

Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części (większą kostkę) i przyprawić. Mięso wstawić do lodówki i zostawić na co najmniej kilka godzin do zamarynowania się. Następnie kawałki kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie opanierować w mące wymieszanej z amarantusem. Gotowe nuggetsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka polać olejem (tylko z wierzchu). Piec w 180°C przez około 15 minut. W połowie czasu pieczenia, nuggetsy obrócić na drugą stronę. Podawać tuż po upieczeniu. 
 

Panierowane kawałków z kurczaka

Nuggetsy przed i po upieczeniu



Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz