piątek, 7 sierpnia 2020

Pieczony sernik - najprostszy do przygotowania (bez spodu)


Pomysł na sernik, który przygotujecie z dzieckiem na ręku :) Poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Sernik ma miękkie, delikatne, lekko piankowe wnętrze. Jedynym jego minusem jest czas potrzebny do wystudzenia ciasta w piekarniku i schłodzenia sernika w lodówce.


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
1 kostka masła (200 g)
4 jajka (rozmiar L)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (100 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
kilka kropelek aromatu waniliowego





Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski przełożyć twaróg, wbić do niego jajka, wsypać mąkę, cukier (drobny oraz wanilinowy) i wlać aromat oraz rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać ze sobą. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowa masa na sernik będzie miała konsystencję budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę sernikową. Ciasto piec w 195°C przez 15 minut. Po upływie czasu, zmniejszyć temperaturę na 180°C i piec ponownie przez 15 minut. Na koniec zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1 godzinę (do zarumienienia wierzchu ciasta). Podczas pieczenia NIE otwierać piekarnika. Po upieczeniu, sernik studzić się w piekarniku. Wystudzone ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwaga: sernik lekko opadnie. 


Wygląd gotowej masy sernikowej


4 komentarze:

  1. Czytam ten przepis i nie mogę wyjść z podziwu, jak prosty do zrobienia może być sernik. To chyba moje ulubione ciasto, najlepsze na leniwy weekend do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy robiła Pani kiedyś ten sernik z twarogiem z wiaderka? Takiego twarogu chciała bym użyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Na zdjęciu składników widać, że użyłam twaróg sernikowy z wiaderka. Wybierz gotowy, zmielony twaróg z dobrym składem 😉 Polecam firmę Jana

      Usuń