środa, 26 sierpnia 2020

Tort ze słodyczami


Pomysł na tort dla dzieci jak i dorosłych - jasny biszkopt przełożony kremem kokosowym oraz konfiturą truskawkową bez cukru. Wierzch tortu udekorowany gorzką czekoladą oraz słodyczami: czekoladkami, batonem i żelkami. Całość była pyszna w smaku. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni taką dekoracją tortu 😁


Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm*:

biszkopt
4 jajka (rozmiar L)
2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
1/2 szklanki drobnego cukru 
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem kokosowy
125 g białej czekolady
160 g mascarpone
200 ml śmietany 30%
2 łyżki wiórek kokosowych

do dekoracji
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 baton, np. snikers
kilka sztuk kinder chocolate
garść czekoladowych jajeczek
garść żelek, np. w kształcie mini butelek
czekoladowe jajko od kinder niespodzianki 

dodatkowo
kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru (tutaj PRZEPIS)
sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody

* ciasto upiekłam w tortownicy o szerokości 18 cm, ponieważ zależało mi na wysokim biszkopcie



Na samym początku przygotować krem ganache. Na małym ogniu podgrzać śmietanę. Gdy będzie bardzo gorąca (uwaga: nie należy dopuścić do wrzenia śmietany!) to dodać połamaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Masę ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin. W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Do miski przelać białka i posypać je szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier (stopniowo i cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera!). Gdy białka połączą się z cukrem to dodać żółtka. Całość delikatnie połączyć. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną). Ponownie, całość ze sobą delikatnie wymieszać. Spód formy od pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 165°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i blaszkę z ciastem opuścić z około 30 cm wysokości. Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę. Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu, aby był takiej samej szerokości. Schłodzony krem ganache przełożyć do miski robota kuchennego. Dodać do niego schłodzone mascarpone i całość połączyć ze sobą. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż do utworzenia się gęstego kremu. Pod sam koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie połączyć ze sobą. 
Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć rozwodnionym sokiem z cytryny, następnie posmarować 2 łyżkami konfitury i 1/3 przygotowanego kremu. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Na wierzch położyć trzeci biszkopt i całość (boki oraz wierzch tortu) przykryć resztą kremu. Boki tortu polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a na wierzchu ciasta ułożyć słodycze. Tort wstawić do lodówki i mocno schłodzić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz