Przekąska na słodko idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek - placuszki z kakao nadziane masłem orzechowym. Do ciasta dodałam zblendowane banany, które osłodziły placuszki. Placki są proste, szybkie i bardzo sycące w smaku. Szczerze polecam.
Składniki na porcje dla 2-3 osób:
masa na placki
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1-2 łyżeczki gorzkiego kakao
do nadziania
kilka łyżeczek masła orzechowego
Składniki na ciasto zblendować ze sobą i odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Na wierzchu placków nałożyć 1/2 łyżeczki masła orzechowego i polać je odrobiną surowego ciasta (tak, aby masa na placki przykryła masło orzechowe). Placuszki smażyć z obu stron.
Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 placek.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz