Czy ktoś z Was przygotowywał domowe dżemy/konfitury bez grama cukru? Jeśli nie, to zachęcam do wypróbowania metody janginizacji. Wystarczy dojrzałe, słodkie owoce posypać szczyptą soli i całość dusić we własnym soku, aż do uzyskania pożądanej gęstości konfitury. Dodatek soli spowoduje, że owoce "oddadzą" swoją naturalną słodycz. Truskawki należy gotować 3-4 razy, aż do wyparowania większości soku i wyraźnego zagęszczenia konfitury. Szczegółowy przepis poniżej.
Składniki na kilka słoików o pojemności 200 ml:
2 kg obranych truskawek
1/2 płaskiej łyżeczki soli kamiennej do przetworów
sok z połowy cytryny
Owoce pokroić na dwie części. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Truskawki posypać solą oraz polać sokiem z cytryny. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Konfiturę należy co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypaliła. Truskawki gotować 4-krotnie, każdorazowo po 30 minut. Uwaga: pomiędzy kolejnymi gotowaniami, konfitura musi ostygnąć. Gotową, gorąca konfiturę przełożyć do słoików. Zakręcić pokrywki i pasteryzować 7 minut we wrzącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz