Paszteciki to dodatek idealny do barszczu. Poniższe paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane na ciepło. Zachęcam do pieczenia.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1,5 łyżki sosu sojowego
2 jajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki cząbru
odrobina soli
pieprz
do dekoracji
sezam
mak
Czerstwą bułkę zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Do mielonego mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy (odrobinę soli, pieprz, cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy i dodać miękką (ewentualnie odsączoną z nadmiaru wody) bułkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie za pomocą blendera mocniej rozdrobnić. Rozwinąć ciasto francuskie. Za pomocą noża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej), formułując wałek. Każdy z nich ułożyć łączeniem do dołu. Na sam koniec przygotowane wałeczki przekroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około 20-25 minut w 210ºC (aż do zarumienienia pasztecików).
Masa przed i po wymieszaniu |
Ciasto francuskie przeciąć na 3 części i na każdą z nich przełożyć przygotowaną mięsną masę |
Delikatnie zwinąć przygotowane paski; łączenia ciasta przełożyć pod spód |
Każdy wałek lekko naciąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem oraz makiem |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz